Niğde'de 'Ahilik Haftası' kutlandı

Niğde Cumhuriyet meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda 2022 yılı kalfası olarak seçilen Bilal Karasoy’a ve 2022 yılı çırağı olarak seçilen Gökçe Çıkan’a protokol üyeleri tarafından plaket verilirken, Niğde Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü öğretmenleri tarafından da Şed Kuşatma Töreni yapıldı.
BAŞKAN YEŞİL: ESNAF GÜVENİN KAPISIDIR
Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil, yaptığı açılış konuşmasında Ahiliğin önemine vurgu yaptı.
Başkan Yeşil, “Ahilik kavramı dünyada eşi benzeri bulunmayan Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikimdir. Ahilik sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel özelliklerini belirlemiştir. Bir toplumda birlik ve dayanışma en önemli unsur, müşterek değerlerin korunmasıyla mümkündür. Ondan dolayıdır ki esnaf güvenin kapısıdır, esnaf kardeşliğin teminatıdır, esnaf birliğin sigortasıdır, esnaf ekonomimizin temel taşıdır, esnaf toplumumuzun taşıyıcı omurgasıdır. Ahilik tevazu sahibi olmaktır, Ahilik hataları yüze vurmamaktır,  Ahilik dostluğa önem vermektir. Komşulara iyilik etmektir. Ahilik başkasının malına ihanet etmemektir. Ahilik sabırlı, cömert, ikram ve kelam sahibi olmaktır. Dün olduğu gibi bugün de esnaf, sanatkârlarımız ahilik anlayışı içerisinde birlik, beraberlik ilkesiyle ülkesinin, devletinin yanındadır” dedi.
VALİ KOÇ: AHİLİK TEŞKİLATI ÖNEMLİ ROL OYNAMIŞTIR
Niğde Valisi Mustafa Koç, Ahilik teşkilatının Türkmenlerin vasıflı bir meslek sahibi ve üretici haline gelmesinde önemli rol oynadığını belirtti. Vali Koç, “Geçmişte 1200’lü yıllarda Anadolu'nun sosyal yaşantısının düzenlenmesinde büyük rol oynayan Ahilik müessesesi cömertliğe, eli açıklığa, mertliğe, dayanışmanın yanı sıra, insanların birbirini kardeş görmelerine dayanmaktadır. Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli dallarda kendisini yetiştirmesine imkân tanıyan ahilik teşkilatı kurulduğu dönemde Anadolu'ya göç eden Türkmenlere aş ve iş imkânı sağlamış, aynı zamanda Türkmenlerin vasıflı bir meslek sahibi ve üretici haline gelmesinde önemli rol oynamıştır. Türk milletinin Anadolu'da bin yıldan beri varlığını sürdürmelerinin en önemli sırrı Ahilik kültüründe yatar. Ahilik anlayışı içerisinde toplumun ortak değerlerine saygı çok önemlidir. Bu anlayışa göre din, dil, ırk, cinsiyet farkı gözetmeksizin herkese eşit ve adil muamele yapılmıştır. Ülkemiz, dünyanın en zengin, en köklü esnaf kültürüne sahip ülkelerinden birisidir. Esnaflık sadece ekonomik bir faaliyet olarak görülmemelidir. Bizim kültürümüzde ekonomi boyutunun yanı sıra gelenekleriyle, ahlakı ile en önemlisi dayanışma ruhuyla medeniyetimizin gelişmesinde hayati bir rol oynar” şeklinde konuştu.
BAŞKAN ÖZDEMİR: AHİLİK TİCARİ MEŞGULİYET DEĞİLDİR
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Ahiliğin, Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikim olduğunu ifade etti. Başkan Özdemir,; 'Dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, hoşgörünün, bilginin, birliğin ve dayanışmanın en güzel örnekleri içinde barındıran 13. yüzyıllarda temeli atılan Ahilik, Türk İslam kültürünü yansıtan bir esnaf teşkilatıdır. Ahilik sadece ticari meşguliyet değildir. Manevi değerlerimizin, geleneklerimizin, kültürümüzün muhafızıdır aynı zamanda fedakârlığın, dürüstlüğün, üretimin, ahlakın, sanatın ve bilimin esas alındığı ahilik teşkilatı birçok mesleğin gelişmesine, gelecek nesillere aktarılmasına, kültürümüze değer katan nice ustaların yetişmesine de vesile olmuştur. Ahilik kavramı, eşi benzeri bulunmayan Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikimdir' dedi. Program, Niğde Belediyesi Mehteran takımının gösterisi ve yapılan ikramların ardından son buldu.