Niğde'de üretilen "KANTALUP KAVUNU" 5 Ülkeye ihraç ediliyor

Bor’un Çukurkuyu beldesi Tümen mevkiinde yaklaşık 700 dekarda ürettiği kökü Orta Amerika’ya dayanan  "kantalup" kavunu, Kırsal Kalkınma Ekonomik Yatırımlar Destek Programı kapsamında 1 milyon hibe desteğiyle kurduğu tesiste işleyerek 5 ülkeye ihraç ediliyor.
Bor ilçesinde üretilen Kavunların yurt dışına ihraç edildiğini belirten Baş, “ Şu anda hazırlığı yapılan 2 tır, Dubai'ye gönderilecek. Hollanda, İngiltere, Singapur ve üst düzey tüketim alanı olan gelir seviyesi yüksek ülkelere de ihracat yapılıyor. Özellikli bir kavun. Bizim alışık olmadığımız ama yurt dışında pazar payı yüksek olan ve yurt dışının beklentisine göre üretim yapılıyor. Firma yaptığı pazar araştırmasında dış pazardaki beklentinin meyve salatası şeklinde olduğunu ifade etti. 13'üncü etapta da meyve salatası yapılabilecek bir tesise yöneldik. Şu an inşaatı bitmek üzere. İlimizde hem üretim aşamasında hem ürünlerin paketlenmesi ve işlenmesi ve dış pazara yüksek getirili bir şekilde sevkiyatı ekonomimize ciddi katkı sağladığını belirtti.
20 dekarlık alanda deneme üretimi yaptıklarını şu anda ise yaklaşık 700 dekar alanda "kantalup" kavunu yetiştirdiklerini ifade eden Firma yetkilisi Ersan Yazgan; “ Fakat farklı bölgelerde de deneme dikimleri yapıyoruz. Verimden çok kalite önemli. Müşteri potansiyelimiz yurt dışındaki marketler meyve ve sebze salatası tesisleri olduğu için verim diğer kavunlarda olduğu kadar yüksek değil fakat kaliteyi düzgün yaptığımız zaman verimin açığını kapatıyor. Her yıl değişiyor ihracat yaptığımız ülke sayısı, bu sene sözleşmeli olarak 5 ülkeye gönderiyoruz. Singapur, İngiltere, Dubai, Hollanda ve Malezya'ya ihracat yapıyoruz. Yeni pazar araştırmalarımız devam ediyor. Her yıl 30-40 konteyner kavun gönderiyoruz ama bu müşteri potansiyelimiz arttıkça arttırıyoruz. Tonaj olarak yaklaşık 700 ton birinci kalite mal sevk ediyoruz." dedi.