Niğde'de İlk Kez Kalp Kapak Ame­li­ya­tı ger­çek­leş­ti­ril­di

Niğde’de ilk defa kalp ka­pa­ğı ame­li­ya­tı ya­pıl­dı­ğı­nı be­lir­ten Ömer Ha­lis­de­mir Eği­tim ve Araş­tır­ma Has­ta­ne­si Baş­he­ki­mi Dr. Öğ­re­tim Üyesi Yakup Çe­tin­ka­ya; “Daha önce Niğde’de Eği­tim ve Araş­tır­ma Has­ta­ne­miz­de ya­pıl­ma­yan bir ame­li­ya­tı yap­tık. Bu ame­li­ya­tı ya­pa­ma­ma se­be­bi­miz as­lın­da ekip ola­rak tec­rü­be­siz­li­ği­miz­den değil, imkân ola­rak, ka­pak­la­rın geri ödeme prob­lem­le­rin­den do­la­yı şim­di­ye kadar biz bu ame­li­ya­tı ya­pa­mı­yor­duk. Tek­nik alt ya­pı­mız mü­sa­it hale gel­dik­ten sonra cer­rah­la­rı­mı­zın da, ho­ca­la­rı­mı­zın da öz­gü­ven­le ilk defa bu­ra­da Aort ka­pa­ğı­nı metal ka­pak­la de­ğiş­ti­re­rek ba­şa­rı­lı bir ame­li­yat ger­çek­leş­tir­dik. Has­ta­mız bir gün yoğun ba­kım­da kal­dık­tan sonra ser­vis­le­re aldık ve has­ta­mı­zın sağ­lık du­ru­mu çok iyi. Bu ame­li­yat ömür­lük bir ame­li­yat. Ül­ke­miz­de de rutin ola­rak ya­pı­lan bir ame­li­yat. Bun­dan son­ra­ki sü­reç­te ili­miz­den çevre il­le­re sevk ye­ri­ne ili­miz­de ame­li­yat ola­bi­le­cek­ler. Biz Niğde’mizde ger­çek­leş­ti­ril­me­yen ame­li­yat­la­rı ger­çek­leş­tir­me­ye devam ede­ce­ğiz” dedi.
Kalp Damar Cer­ra­hı Öğ­re­tim Üyesi Kalp ve Damar Cer­ra­hı Ana­bi­lim Dalı Baş­ka­nı Dr. Faruk Ser­hat­lı­oğ­lu; “ Niğde Eği­tim ve Araş­tır­ma Has­ta­ne­si’ne baş­vu­ran 73 ya­şın­da­ki Mer­yem Etkar isim­li has­ta­mı­zı tes­pit et­ti­ği­miz aort kapak dar­lı­ğı ne­de­niy­le ser­vi­si­mi­ze ya­tır­dık. Ha­zır­lık­la­rın ta­mam­lan­ma­sı­nı ta­ki­ben 17/03/2023 ta­ri­hin­de me­ka­nik kalp ka­pa­ğı ile aort kapak de­ği­şi­mi (aort kapak rep­las­ma­nı) ya­pıl­dı. Has­ta­mız bir gün­lük yoğun bakım ta­ki­bi­nin ar­dın­dan ser­vis ta­ki­bi­ne alın­dı ve ta­bur­cu et­me­yi plan­lan­mak­ta­yız. Kalp kapak de­ği­şi­mi, aort ve mit­ral ka­pak­la­rı­nın bo­zuk­luk­la­rın­da dün­ya­da ve ül­ke­miz­de sık­lık­la baş­vu­ru­lan bir açık kalp ame­li­ya­tı­dır. Bu ame­li­yat son­ra­sın­da has­ta­lar gün­lük ha­yat­la­rı­na kısa sü­re­de dönüş yap­mak­ta ve nor­mal ya­şam­la­rı­na devam et­mek­te­dir­ler. Tek­nik ola­rak zor ve risk­li açık kalp ame­li­yat­la­rı (bay­pas ame­li­yat­la­rı) has­ta­ne­miz­de dünya stan­dart­la­rın­da ya­pıl­mak­ta­dır. Bun­dan sonra kalp kapak ame­li­yat­la­rı da mer­ke­zi­miz­de ya­pıl­ma­ya baş­lan­mış­tır. Bun­dan önce diğer büyük şe­hir­le­re sevk edi­len has­ta­la­rı­mı­za artık kendi mem­le­ket­le­rin­de, ya­şa­dık­la­rı şe­hir­de bu hiz­me­ti ve­re­bil­me­nin gu­ru­ru­nu ya­şa­mak­ta­yız. Baş­he­ki­mi­miz Dr. Öğr. Üyesi Yakup Çe­tin­ka­ya ve emeği geçen her­ke­se te­şek­kür ede­riz.
Ope­ras­yo­nu Yapan He­kim­ler; Kalp Damar Cer­ra­hi Dr. Öğr. Üyesi Faruk Ser­hat­lı­oğ­lu, Uzm. Dr. Mu­ham­met Sefa Sağ­lam ve Uzm. Dr. Hamdi Meh­met Özbek.