Gürer, deprem bölgesindeki izlenimlerini anlattı

CHP Grup Başkanvekillerinin yönlendirmesiyle afet bölgesindeki bazı il ve ilçelerde 6 gün boyunca bölgede incelemede bulunan ve yardım faaliyetlerine katılan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, depremin Niğde için bir ders niteliğinde olduğunu ve eski konutlardan başlanarak tüm binaların durumunun mutlaka incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat tarihinde meydana gelen 2 büyük depremin 10 ilde yıkıma neden olduğunu, yıkım olmasa da aralarında Niğde’nin de bulunduğu çevre illerde de şiddetli bir şekilde hissedildiğini hatırlattı.

GÜRER DEPREM BÖLGESİNDEKİ İZLENİMLERİNİ ANLATTI

Depremin meydana geldiği ilk günden itibaren CHP Grup Başkanvekillerinin yönlendirilmesiyle, CHP’li milletvekilleri olarak afet bölgelerinde incelemelerde bulunarak, arama kurtarma ve yardım çalışmaların iştirak ettiklerini ifade eden Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Milletvekillerimizin tamamı bu çalışmalarda görev aldı. Genel başkanımız birden çok kere derem bölgesine geldi Farklı partilerin yanında tüm CHP’li belediyeler bölgede yardım ve arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Antakya,İskenderun,Payas,Osmaniye,K.Maraş ve son olarak K.Maraş’ta görev yaptık.K.Maraş Göksun ilçesinde Antalya Konyaaltı Belediye Başkanı ve ekibi ile birlikte çalıştık. Köylerde de çok yıkım olduğunu gördük. Deprem bölgesiyle ilgili anlatacak çok şey var ara görmeden söylenecek tüm sözler eksik kalır” diye konuştu.

18 BİNA AĞIR HASARLI

Depremin Niğde’de yıkıma neden olmasa da ciddi bir şekilde hissedildiğini ve ilk belirlemelere göre 18 binada ağır hasar tespit edildiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 360 bağımsız birimin acilen yıkılması gerektiği, 418 bağımsız birimde de orta hasar tespit edildiğini aktardı.

DEPREMDEN ETKİLENEN BİNALARIN SAHİPLERİNİN MAĞDURİLETİ GİDERİLMELİ

Niğde’de depremden etkilenen ve oturulamaz duruma gelen konutların sahiplerinin mağduriyetlerini giderecek çalışmalara bir an önce başlanması gerektiğine değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Vatandaşlara mevcut koşullarda yeni bir konut için gerekli destek verilmelidir. Niğde için deprem bir ders niteliğinde değerlendirilip acilen eski konutlar başta olmak üzere konutların durumu incelenmeye başlanmalıdır” önerisinde bulundu.

NİĞDE’DE 2 FAY HATTI VAR

Niğde büyük bir deprem risk bölgesi olmadığını ancak diri fay hatlarında Ecemiş ve Tuz Gölü fay hatlarının Niğde’den geçtiğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, Akdeniz’deki bir fay kırılmasının Niğde’yi de etkileyebileceğinin görüldüğünü vurgu yaptı. Bu fayların büyük deprem üretme olasılığının diğer faylara göre daha düşük olması Niğde için yapı stokları doğru oluşturulursa daha az zarar olacağını söyledi.

ESKİ KONUTLARDAN BAŞLAYACARAK TÜM KONUTLAR KONTROL EDİLMELİ

Bu nedenle ciddi bir şekilde önlem alınıp depreme dayanıklı binaların yapılması gerektiğini söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Vakit geçirilmeden eski kent merkezinde eski konutlar için kontrol başlaması şarttır. .Niğde’de özellikle dere yatakları ve bataklık olan yerler doldurma ve kurutma sonucu konut alanı olmuştu. Bu alanlarda durum derhal çok yönlü ele alınmalıdır deprem yaşanmadan depreme karşı önlemler alınmalıdır” şeklinde konuştu.

DEPREMDEN ÖNCE ÖNLEM ŞART

Deprem sonrası deprem bölgesinde İskenderun, Antakya, Payas, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Göksun ilçesinde 6 gün yardım için geçirdiğini ve yardım talepleri CHP koordinasyon merkezleri ilettiğini de anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “CHP’li belediyeler yardım dağıtımları iştirak ettik.ilk dört gün kamu yetersizliği gördük. Köylerde yıkım yerinde gördük, acıları yaşadık, hissettik. Deprem etkisi görmeden fark edilemez acılar anlatılamaz. Niğde bu bağlamda önlem alırsa riski en az İller arasındadır” değerlendirmesinde bulundu.

Gürer Niğde’de zarar gören konutlara bir an önce çözüm üretilip mağduriyetler giderilmesi de gerekli dedi.