Engelliler, Çakı Gibi Asker Oldu

Üniformalarını giyen asker adayları, komutanları nezaretinde verilen temel askerlik eğitiminin ardından düzenlenen törenle Türk Bayrağı ve silah üzerine el basarak yemin ettiler.

Jandarma Genel Komutanlığının talimatları doğrultusunda Engelliler Haftası münasebetiyle Bor’da ortopedik ve zihinsel engelli vatandaşlar, Bor Askeri Fabrika Garnizon Komutanlığı eğitim ve tören alanında 1 günlük temsili askerlik yapmanın heyecan ve onurunu yaşadı.

İlçe Jandarma Komutanlığı nezaretinde Garnizon Komutanlığı harekât, tatbikat ve eğitim alanına aileleriyle gelen engelliler, asker tıraşı edildikten sonra askeri üniformalarını giydi. Temel askerlik konusunda 1 günlük eğitim alan engelliler, yemin ettikten sonra törenle terhis belgelerin aldı.

Düzenlenen Temsili Askerlik Törenine Bor Kaymakamı Mehmet Yılmaz, Garnizon Komutanı İkm. Alb. Ömer Ali POLAT, Bor Belediye Başkanı Serkan Baran, İlçe Jandarma Komutanı J.Tğm. Fatih DİREK,  İlçe Emniyet Müdürü Caner Öz, Askeri Erkan, Jandarma personeli, Kurum Müdürleri ile engellilerin aileleri katıldı.   

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasında “Jandarma Genel Komutanlığının talimatları doğrultusunda engelli vatandaşlarımıza yönelik olarak icra edilen, 2022 yılı bir günlük temsili askerlik yemin törenine katılarak bizleri onurlandırdınız. Askerlik mükellefiyeti; Asker-Millet kavramının dünyadaki yegane örneğini teşkil eden Türk Milleti için bir onur vesilesidir. Kutsal askerlik görevini yerine getiren her birey bunun haklı gururunu bir ömür taşımaktadır. Silah altına alınmaları mümkün olmayan engelli vatandaşlarımızın bu hak ve ödevlerini sembolik olarak yerine getirmelerini sağlamak maksadıyla bu töreni düzenlemiş bulunuyoruz.

Engelliler adına yapılan konuşmada ise, “Bizlerde her Türk vatandaşı gibi, askerlik görevini kanunların öngördüğü süre kadar yapmak ve kanımızın son damlasına kadar bu vatana hizmet etmek isterdik. Ancak, takdiri ilahi budur ki çeşitli engeller nedeniyle bu onurlu ve şerefli görevi bir gün gibi kısa bir süreliğine bizlere nasip oldu. Bugün hayatımızda anlatabileceğimiz en güzel anılardan birini yaşıyoruz. Kudsiyeti büyük olan bu şerefli üniformayı bir gün dahi giymek, içilen bu kutsal anda bütün kalbimizle ortak olmak bizler için kazanılan en büyük şeref ve bundan sonraki hayatımızda anlatabileceğimiz en güzel anı olmuştur” denildi.

Bir günlük temsili askerlik yapan engelli vatandaşlara yönelik konuşmada bulunan Bor Belediye Başkanı Serkan Baran, “Jandarma Genel Komutanlığımızın bu güzel uygulamasıyla bir günlüğüne de olsa sizler kahraman ordumuzun birer mensubu oldunuz. Bizim ordumuz Peygamber ocağı ve kutsal bir yerdir. Bu kutsallığı bir gün yaşayan evlatlarımız ömür boyunca bu vatanın hizmetinde olacaklardır. O bir günlük hizmet bir ömür boyu vatana bağlılık olarak geri dönecektir unutulmayacaktır. Ne mutlu sizlere ki bu şerefi sizlerde tatmış oluyorsunuz. Bu kutlu gününüzü kutluyor, askerliğinizin daim olmasını, fiziken ve fiilen olmasa bile ruhen bu manevi coşkuyu tadacağınızı ve sürdüreceğinize inanıyorum.

Engelli kardeşlerimizin temsili askerlik görevlerine ve yemin törenlerine şahitlik edip terhis belgelerini taktim ettik

Kıymetli ailelerimize sağlıklı ömür, masum evlatlarına ise şifalar diliyorum. ”dedi.    

Yapılan konuşmaların ardından engelli erler, arkadaşlarıyla birlikte silah ve bayrağa el vererek, askerlik yeminlerini etti. Ailelerine duygu dolu anlar yaşatan engelli askerler, vatani görevlerini yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşadılar.

Kaymakam Mehmet Yavuz ve Protokol üyeleri yemin töreni sonrası engellilere terhis belgelerini dağıttılar.

Yemin töreni sonrası engelliler, günün anısına Bor Kaymakamı Mehmet Yavuz, protokol üyeleri ve davetlilerle bol bol fotoğraf çektirdi.